AZ

AZ staat bekend om haar geweldige jeugdopleiding en één van de pijlers daarvan is het AFAS Trainingscomplex dat in 2016 werd opgeleverd.

Hoofdgebouw

Het hoofdgebouw van het AFAS Trainingscomplex is multifunctioneel. Onder het dak vinden namelijk de meest uiteenlopende zaken plaats. Op de eerste verdieping bevindt zich een Family Home waar jeugdteams eten en toeschouwers terecht kunnen op wedstrijddagen. De wedstrijden kunnen bekeken worden vanaf de aan het gebouw vastzittende Michael Buskermolen-tribune. Wie vanaf het veld naar binnen loopt, komt in kleedkamers, waar aan het einde van de gang de gym is en ook de fysiotherapeuten en medische staf werkzaam zijn. Boven de gym zit een kantorengedeelte en het spelershome van AZ 1, dat net als alle jeugdteams traint op Zaanse bodem.

Diverse ondergronden

Op het AFAS Trainingscomplex wordt getraind op diverse ondergronden. Zo liggen er zowel natuurgras- als kunstgrasvelden. In de zomer 2017 werd het palet aan ondergronden echter van een flinke boost voorzien met de aanleg van de Nike Performance Playground. Op deze ‘driehoek’ achter veld 2 wordt in allerlei vormen getraind op kunstgras, zand en asfalt. Het trainen op diverse ondergronden dient als doel de cognitieve, technische en fysieke ontwikkeling te bevorderen. Om deze reden wordt binnen de AZ Jeugdopleiding overigens ook gevarieerd in schoeisel en ballen.

Faciliteiten

Bij AZ heerst een cultuur waarin constant op zoek wordt gegaan naar verdere verbeteringen. Dan kan zijn op organisatorisch vlak of in de begeleiding van de spelers, maar ook een ruim aanbod aan faciliteiten past bij deze progressieve visie. De komst naar het AFAS Trainingscomplex heeft AZ hier veel meer mogelijkheden toe gegeven. Naast het hierboven genoemde Performance Playground is het tegenwoordig bijvoorbeeld ook mogelijk om Teqball te spelen, een voetbalvariant op tafeltennis. Verder zijn in de gym alle middelen aanwezig om fysieke programma’s op maat af te stemmen en wordt ter bevordering van cognitieve vaardigheden gebruikgemaakt van Virtual Reality en vooruitstrevende ‘games’ als IntelliGym.