PSV Academy van belang voor prestaties en inkomsten club: 'Straks ieder jaar een toptalent'

Luuk Glaap - Studio040

De nieuwe Cody Gakpo, Memphis Depay of Noni Madueke. Grote kans dat die hier rondloopt, bij de PSV Academy. Tientallen jeugdspelers worden er opgeleid, om uiteindelijk een plekje in het eerste elftal af te dwingen en mogelijk voor miljoenen naar een topclub te vertrekken.

Een groot gebouw midden op het trainingscomplex de Herdgang. De PSV Academy valt niet te missen en is sinds de opening in 2019 veel moderner geworden. ,,Het biedt faciliteiten die we eerst niet hadden en zo kunnen we mee met andere topclubs en dat is nodig om spelers zo snel mogelijk opleiden naar PSV 1", legt hoofdjeugdopleiding Ernest Faber uit. 

Dat gebeurde afgelopen winter onder anderen met Cody Gakpo en Noni Madueke. Ze brachten samen 80 miljoen op. Een flinke financiële opsteker voor de Eindhovense club. "In elke lichting zitten talenten en soms zitten daar ook parels tussen. Zij zijn ook het resultaat van jarenlang miljoenen investeren in de jeugd. Een van onze ambities is dan ook om over vijf jaar ieder jaar zo'n toptalent in PSV 1 te hebben spelen."

Aanvallers 

De tientallen miljoenen euro's die jeugdspelers opbrengen komen voornamelijk van aanvallers en dat is volgens Faber geen toeval. "De markt bepaalt altijd de prijs. Het ligt er maar net aan naar wat voor type speler een club op zoek is. We leiden niet speciaal aanvallers op, maar zij vallen nou eenmaal meer op, omdat ze doelpunten scoren. Dat is al jaren zo en dat gaat niet veranderen." 

Zelf kwam Faber ook binnen als rechtsbuiten en is hij uiteindelijk als verdediger geëindigd. "Iedere jeugdspeler heeft natuurlijk een voorkeur, maar we kijken in de jeugdopleiding samen op welke positie je als beste uit de verf komt, en daarop ga je concurreren met andere spelers. Eenmaal bij de profteams, dan wordt er een positie vastgesteld. Dat hebben we ook gezien bij Niek Schits. Hij kwam als spits binnen en is nu keeper bij Jong PSV."

Verslag Luuk Glaap, camera Tim Lechner

Geen feestjes

Een hele route dus die spelers doorlopen binnen de jeugdopleiding van PSV en die begint soms op jonge leeftijd. ,,Ik ben hier als 6-jarig jongetje naartoe gekomen en ben inmiddels opgeklommen tot het team onder 17. Je leeft wel echt voor het voetbal, en kan niet zoals andere vrienden van mijn leeftijd uitgaan of zomaar naar een verjaardagsfeestje", legt Jesper Uneken (18) uit. 

Voetbal, voetbal en nog eens voetbal en overdag ook nog een aantal uren school. Een heel dagvullend programma. "Ik kom zelf niet uit de buurt. 's Ochtends sta ik om 6 uur op en ik ben om 7 uur 's avonds weer thuis. Er is weinig ruimte voor andere dingen", aldus de 14-jarige Sebas Ditmer. 

Gelukkig voor Ditmer zitten er ook vrije dagen in het drukke speelschema. "Soms hebben we in het weekend ook een vrije dag en kun je uitrusten. Of ik ga bij mijn broer kijken die bij mijn oude amateurclub speelt."

Afvallers 

Enkele jeugdspelers zijn hard op weg om te gaan debuteren bij de profs, maar niet ieder jongetje dat op de Herdgang binnenkomt, kan die droom verwezenlijken. Velen redden 't niet. "Sommige jongens komen via een andere route ergens anders terecht. We kijken dan bij welke club ze wel terecht kunnen. Soms stoppen jongens ook en gaan ze studeren of een andere uitdaging aan", legt Faber uit. 

"Met sommige jongens bouw je wel een goede band op. Dat zijn echt vrienden geworden en dan is het jammer om ze dan niet meer te zien. Soms keren jongens ook weer terug bij PSV en kunnen ze alsnog het eerste halen", vult Ditmer aan. 

Spelers behouden

Bij de PSV Academy wordt er in ieder geval hard aan gewerkt om jeugdspelers te behouden, en dat blijkt nog niet zo makkelijk. "De grootste uitdaging is toch wel om al onze jeugdspelers hier te houden. We weten dat topclubs achter onze talenten aanzitten en het is aan ons om de beste faciliteiten en opleidingsprogramma's aan te bieden", legt Faber uit. 

Het hoofd van de jeugdopleiding heeft nog wel ideeën om de faciliteiten op de Herdgang te verbeteren. "Wat extra velden erbij zou goed uitkomen en eventueel het stadion afmaken. Daarnaast ook de ontwikkeling bij de PSV vrouwen. En in de komende vijf dagen willen we zien dat hier alles op het terrein is afgebouwd. Dat moeten we uiteindelijk ook gaan merken aan de resultaten."